Ervaring

‘Het probleem in de ICT-wereld is: dat ICT’ers geen problemen zien.’

Althans, men ziet vaak een belangrijk ‘nevenprobleem’ over het hoofd. En daar sta je dan, als bestuurder van een bedrijf of instelling. Er moest iets gebeuren, maar er gebeurt niets. In elk geval niet wat je had verwacht. En dan is het trekken aan een truck op de handrem.

Het is een situatie die ik vaak tegenkom bij opdrachtgevers. ICT-ers lossen ICT problemen op, daar zijn ze ook best goed in. Maar men heeft geen oog voor dat andere probleem, terwijl juist dat probleem het effect van hun mooie oplossingen ondermijnt.
Dat andere, onlosmakelijk gekoppelde probleem komt hierop neer. De bedachte (ICT)oplossing betekent (veel) verandering voor de organisatie, en dus verandering voor de mensen. En daar moet je rekening mee houden.
Kort door de bocht: als bestuurders/managers de impact van een wijziging niet overzien…; Dan gaan de hakken in zand. Komt er zand in de tandwielen. Dan kraakt en piept de oplossing. En niemand is blij.
Logisch: want mensen moeten in die veranderingen meegaan, het doel en nut ervan begrijpen, ermee leren omgaan. Een oplossing is pas effectief als de betrokken medewerkers de verandering omarmen. Anders werkt het niet.

Het is ruk als de verandering niet wordt omarmd, het levert dan geen bedrijfswaarde op. Kortom, het blijft waardeloos

Het gaat dus over:
• het omgaan met verandering en inrichting van ICT-besturing (Governance)
• het meenemen van betrokkenen bij de ICT-keuzes (eindgebruikers, afdelingen en management).
• het soepel indraaien van projecten & ICT-changes

Het is mijn corebusiness om dit soort (veranderings)trajecten te faciliteren voor mens en organisatie. Om mensen te laten aansluiten, zich thuis te laten voelen. En te stimuleren om de veranderingen te omarmen op basis van inzicht.
Een van de tools die ik inzet is: Serious Gaming (zoals Lego Serious Play). Een speelse aanpak die ‘tastbaar’ en inzichtelijk maakt wat de knelpunten zijn, en welke uitdagingen, en voorwaarden essentieel zijn voor een succesvol project. En dat werkt.

Het geeft mij steeds een enorme kick om te zien hoe mensen het oppakken, en hoeveel het bijdraagt aan een succesvol veranderingsavontuur.

Lees meer